
Korona virüsü Türkiyede
NASIL ORTAYA ÇIKTI
Hubei eyaletinde yer alan Wuhan şehrindeki “Huanan” isimli bir deniz ve et ürünleri pazarından kaynaklandığı düşünülen yeni virüsün, daha önceki yıllarda salgına neden olan SARS ve MERS gibi korona tipi virüs ailesine mensup olduğu belirtiliyor. SARS ve MERS’e göre daha hızlı yayılan mevcut koronavirüsün öldürücülüğü ise önceki virüs salgınlarına göre düşük. Uzmanlar söz konusu virüsün öldürücülük oranını yüzde 2.0 ile 3.1 arasında tahmin ediyorlar.
Dünya geneli olarak en çok virüse yakalanan ülke çin 80.900 kişi yakalanmış ikinci sırada ise avrupanın en türistik ülkesi İtalya geliyor 10.149 kişi enfekte olmuş 3. sırada ise İran geliyor 9.000 kişi daha sonra kore cumhuriyeti geliyor 7755 kişi Fransa, Almanya, Amerika böyle devam ediyor.
Türkiy'de şuan 1 kişi var ayrıca Türkiye'de henüz korkulacak bir durum yok sebebi ise salgın olmaması sadece 1 kişide görüldü onun da temas ettiği kişilerin hepsi karantina altına alındı.
Aslında ülke olarak yapmamız gereken panik yapmak değilde nasıl korunuruz demektir. Öncelikle virüs nerden bulaşıyor onu bilmemiz gerekiyor. Ağız, burun ve gözden virüs bulaşır. Hasta olan kişilere mesafeli olmamızda fayda vardır, ayrıca gülme konuşmalarda da bu sıvılar bazen çıktığı için bunlarada dikkat etmemiz gerekir. Mesafe olarak 2 metre mesafe varsa ondan enfekte olmuyorsun, açık havada maske takan insanlar var keza kapalı havada da kapalı havayı anlarızda açık havada pek o kadar korkulacak bir durum değildir. Maske kullanması gerekenler bu belirtileri taşıyan kişilerdir. Bu virüsün belirtileri ateş, öksürük, nefes darlığı, ishal, bulantı ve kusmadır. Bütün özellikleri taşıyorsanız yine korona virüsüne yakalandığınızı göstermez çünkü mevsimsel bir değişiklik olduğundan bu dönemlerde her yıl bir çok insan bu şekilde hasta olabiliyor, yapılması gereken bu özellikleri taşıyan kişiler hemen hastaneye gitmesi, uzman bir hekime görünmesi ve maske kullanması öyle bir vaka olduğunda başkasına bulaşmasını engellemek için güzel bir tedbir olabilir. Peki bu virüsten nasıl korunacağız;
* Hasta olanlardan kaçınmak
* El sıkışma ve sarılma virüs tamamen bitene kadar kaçınacağımız
* El temizliği en önemli konu uzmanlarda bu konuda herkesi sık sık uyarıyor. Ellerimizi hemen hemen farklı yerlere her temas ettiğimizde en az 20 saniye olmak suretiyle yıkamamız gerekli, kısa kollu giyiyorsak kollarımızı dirseklere kadar yıkarsak daha güzel olur.
* Tuzlı su lavajı yapılmalı yarım litre suyun içine 4 veya 5 kaşık tuz ekliyorsunuz, ağzınızı ve burnunuzu 2-3 defa çalkalıyorsunuz. Bunun yapılmasının nedeni virüs size yapıştığında en az 4 veya 5 saat vaktinizin olduğundan bu süre zaafında bu temizliği yaptığınızda virüs size bulaşmıyor buda abdesti andırıyor el kol yıkanması.
Elinizle nereye temas ederseniz edin yıkamadan burnunuza, gözünüze ve ağzınıza dokumayın, elinizi 20 saniye yıkayın sonra ağız burun ve gözünüze dokunmanız gerekiyorsa dokunun, dokunduğunuz şey bir cisimde olabilir her hangi bir arkadaşınızla tokalaşmada olabilir. Korona virüsü genellikle yaşlılarda daha belirgindir. İstatistiklere göre bulaşma riski şu şekildedir;
* 0-9 yaş arası 0 ölüm
* 10-19 yaş arası 0,2 ölüm
* 20-29 yaş arası 0,2 ölüm
* 30-39 yaş arası 0,2 ölüm
* 40-49 yaş arası 0,4 ölüm
* 70*79 yaş arası 8 ölüm
* 80 ve üzeri 14,8 ölüm
Bu veriler bulaşma ihtimalini kapsamıyor, olurda bulaşırsa ölüm riskini gösteriyor. Genelde metabolizması zayıf olan kişileri daha çabuk yıkıyor. Bu virüsten dolayı tüm dünya çok tedirgin şuanda hiç bulaşmamış ülkeler arasında olmamız da bir nebzede olsa sevindirici haber ama hayatımızı kaos ortamına sürüklemeye götürmesin güzel bir laf vardır. Cenabı hak korku damarını hayatı korumak için vermiş hayatı tahrip etmek için değil ve hayatı ağır, müşgül, zor ve azap yapmak için vermemiştir, 20-30-40 ihtimalden 1 ihtimalede efham etmek kaf yaratır. Biz önlemimizi alalım biz hazırlığımızı kışa göre yapalım yaz zaten gelir. Şöyle bir istatistik daha var Türkiye'de saatte 12 kişi yılda 100.000'den fazla insan sigaradan ölüyorlar, peki sigara içenler sigara içmeyi bırakıyorlarmı? Yani daha yüksek bir ihtimalle öldürüyor sigara, yılda 4000'e yakın kişi trafik kazasından ölüyor günde 18 kişiye tekamül ediyor peki arabaya binmeyi veya otobüslere binmeyi bırakıyormuyuz. Türkiye'de günlük 450 veya 500 kişi kansere yakalanıyor, kanser şuanki virüsten daha tehlikeli değil mi? Dünya sağlık örgütü alköllü içkilerin neden olduğu hastalık ve trafik kazalarının Dünya'da her yıl 2.500.000 insan hayatını kaybediyor bunlar neden hiç göz önünde bulundurulmuyor. Dünya genelinde çok büyük bir salgın var ama önlemimizi alırsak bulaşma ihtimali 0,2 oranında yapmamız gereken belli aslında. Biz önlemimizi alalım tedbir bizden takdir Allah'tan
Bu güzel bilgilendirme için çok teşekkür ediyorum.