
Ağrı hakkında bilgi
Ağrı Hakkında Bilgi
Ağrı ili yaklaşık 1650 metre yüksekliğindeki eskiden yayla olan bir araziye kurulmuştur. Türkiye'nin en uç kısmında olan Ağrı ilimiz İran sınırındadır. İran tarafından ülkemize giriş sağlayan Ağrı ilimiz farklı uygarlıklara yüz yıllardır ev sahipliği yaptı. Ayrıca Türkiye'nin en büyük dağına sahip olan Ağrı Avrupa'nında en büyük dağı ünvanı nı taşıyor, Ağrı dağı yaklaşık 5140 metredir. Batılılar Ağrı'ya Ararat adını koymuşlar. Ağrı dağı ayrıca bir kısmıda ığdırdadır. Nuh Tufanı dolayıda tevrat'ta adı geçiyordur.
Ağrı ilimizin İlçeleri sırasıyla şöyledir; Merkez dahil olmak üzere 8 adettir.
*Eleşkirt
*Hamur
*Patnos
*Taşlıçay
*Tutak
Diyadin ilçemiz en çok kaplıcaları ile ve kanyonu ile tanınan ilçemizdir. Doğubayazıt Ağrı yolunun 7 kilometre güneyinde olan bu ilçemiz, Murat nehri'nin kenarına kuruldu. İlçeye fazla uzaklıkta olmayan Yılanlı, Davut ve Köprü kaplıcaları bir çok hastalığa devadır ( cilt hastalığı, sinir buhranları, mide-bağırsak ve böbrek rahatsızlıkları, kadın hastalıkları, solunum yolu rahatsızlığı ve özellikle romatizma, siyatik). Diyadin kaplıcaları bir çok hastalığa deva olduğu kadar evlerde ısıtma sisteminde de kullanılmaktadır. İlçemizde ayrıca termal turizmcilik çok gelişmiştir, neredeyse her yerden şifa bulmak için termal kaplıcalarımıza gelenler vardır. Mermer ve altın madenciliği de bulunabilir. İlçemizi akla getiren ikinci doğa güzelliği de Diyadin kanyonu her ne kadar özen gösterilmese de muazzam bir manzarası vardır.
Doğubayazıt ilçemiz Gürbulak sınır kapısının bulunduğu yerdir. Iğdır iline komşu olan ilçemiz Avrupa'nın ve Türkiye'nin en büyük ev sahipliği yapıyor. Doğubayazıt ilçemizin bir diğer mimariside İshak Paşa Sarayıdır, bu sarayımız Türkiye'de ilk kalorifer sistemli saraydır. Bir diğer doğa harikası eser ise Meteor çukurudur. Ahmed-i Hani Türbesi, Urartu Kalesi, Beyazıt Kalesi, Buz Mağarası, Beyazıt Camii ve Nuh'un Gemisi izleri ise diğer ilgi çeken turistlik yerleridir. İran ile dış ticaret yapan ilçemizde önemli derecede iş adamları vardır. İl ve ilçemizde dış ticaret ile uğraşan bir çok iş adamımızın ikametgahı Doğubayazıt'tır.
Eleşkirt ilçemiz batıya en yakın olan ilçemizdir. Anadolu ile Kafkaslar ve İran için bir köprü özelliği taşımasından ötürü tarihte çoğu uygarlığa ev sahipliği yapmış en sonunda da Osmanlı Topraklarına geçmiştir ( 1514 )
Hamur ilçemiz Ağrı merkeze en yakın olan ilçemizdir. Merkezin 14 kilometre güneyinde bulunan ilçemiz Ağrı - Erçiş - Van yolunda bulunup Murat vadisinin doğusunda kuruldu. Hamur ilçemiz ekonomi açısında pek gelişmemiş olup, en yaygın ekonomi kapısı hayvancılıktır.
Patnos ilçemiz van ve yukarı murat bölgesinde bulunmaktadır. İlçemiz Bitlis karayolu, Van karayolu ve Muş karayolunun Kesiştiği nokta üstünde kurulmuştur. Ağrı, Doğubayazıt'tan sonra en büyük ilçemizdir. Ekonomi konusunda gelişmiş ilçelerimiz arasında yer almaktadır.
Taşlıçay ilçemiz Ağrı ve ilçelerinin bulunduğu arazide en ortada olan ilçemizdir. İlçemizin güneyinde ve kuzeyinde yüksek dağlar bulunmaktadır. Bu uzanan dağlar Murat vadisine kadar uzanmaktadır. Arazinin volkanik olduğu söylenmektedir. Taşlıçay ilçemizin yüksek kesimi Aladağ üstünde olan Koçbaşı Tepesi'dir.
Tutak ilçemiz kuzey bölgesi dağlarla çevrilidir( Rutan dağı ve Kılıçgedik dağı ). Fırat suyunun bir kolu olan Murat nehri şehir merkezinin içinden geçer. Ayrıca Murat nehrinin haricinde kuzey yönünden günaybatıya doğru bir çok akarsu vardır ( Esmer, Atabindi, Karahalit, Arabalı, Çelebaşı). Tutal ilçemiz ekonomik açıdan orta düzeydeki ilçelerimiz arasıdadır.
Haber Yorumları